ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Π.Μ.Σ. "ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"- ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2025-2026

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (ΦΕΚ 4394, τεύχος Β’ 10.7.2024), καλεί τις ενδιαφερόμενες και τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν αίτηση για:

  • έως 20 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητριών/-τών για την Ειδίκευση «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Εκπαιδευτική Αξιολόγιση» για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026
  • έως 100 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητριών/-τών για την Ειδίκευση «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (Κοινωνιοπολιτισμική και Παιδαγωγική Ανάλυση της Ετερότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση, την Αγορά Εργασίας και την Κοινωνία) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026

(Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των φοιτητών που θα επιλεγούν ανά ειδίκευση ενδέχεται να είναι μικρότερος του ορίου που αναγράφεται και εξαρτάται από την γενική επίδοση των υποψηφίων)

Η φοίτηση στο Π.Μ.Σ. «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» θα ξεκινήσει στο χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026. Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Η χρονική διάρκεια για τις σπουδές που οδηγούν στην απονομή του ΔΜΣ του συγκεκριμένου Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα με δυνατότητα επέκτασης του χρονικού ορίου σε έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα, σύμφωνα με όσα ο ισχύων Νόμος 4957/2022 ορίζει. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών μπορεί να οριστεί στα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, εφόσον συντρέξουν λόγοι αναστολής φοίτησης κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Η παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. προϋποθέτει την καταβολή διδάκτρων ύψους 800 ευρώ για καθένα από τα τέσσερα εξάμηνα φοίτησης. Οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (M.Α. Ed.). και στην χορήγηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να αποστείλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά σε αρχεία pdf (κατά προτίμηση με WeTransfer) αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Π.Μ.Σ., στο daade@eds.uoa.gr:

  1. Αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.
  2. Βιογραφικό σημείωμα (σε αρχείο pdf) στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική, επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία, καθώς και επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα (τα δικαιολογητικά από την παρακολούθηση συνεδρίων, ημερίδων, προγραμμάτων κλπ. θα πρέπει να επισυνάπτονται στο e-mail σκαναρισμένα).
  3. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων (ευκρινές φωτοαντίγραφο πρωτότυπου ή επικυρωμένου τίτλου) ή βεβαίωση του Τμήματος για την περάτωση των σπουδών τους (όπου θα αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου).
  4. Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας (ευκρινές φωτοαντίγραφο πρωτότυπου ή επικυρωμένου τίτλου).
  5. Πιστοποιητικό κατοχής ξένης γλώσσας Β2 (ευκρινές φωτοαντίγραφο πρωτότυπου ή επικυρωμένου τίτλου). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος/η υποψήφια δεν έχει πιστοποιητικό επιπέδου Β2, δεν έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση στο ΠΜΣ.
  6. Δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια (αν υπάρχουν).
  7. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία ο υποψήφιος/η υποψήφια δηλώνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής φοίτησης σύμφωνα με τον Κανονισμό Σπουδών του Π.Μ.Σ .και την προκήρυξη αυτή.
  8. Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας (δύο όψεων)
  9. Σύντομο κείμενο (έως 200 λέξεις), στο οποίο ο υποψήφιος/η υποψήφια θα εκθέτει τους λόγους επιλογής της Ειδίκευσης του συγκεκριμένου ΠΜΣ

Οι απόφοιτοι από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να αποστείλουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το αρ. 34, παρ.7 του ν. 4485/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 101 παρ. 5 του ν.4547/2018.

Καμία αίτηση δεν θα εξετάζεται εάν δεν είναι πλήρης.

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με α) συνεκτίμηση προσόντων και β) προφορική συνέντευξη, βάσει της ακόλουθης κατανομής:

  1. Βαθμός Πτυχίου: 20%
  2. Βαθμολογία γνωστικών αντικειμένων ειδίκευσης στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών: 15%
  3. Πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών πέραν της υποχρεωτικής: 5%
  4. Επιπλέον προσόντα (πιστοποιημένη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ και Β΄ κύκλου σπουδών, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, συμμετοχή σε συνέδρια – επιμόρφωση): 20%.
  5. Συνέντευξη: 40%

Η Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» εδρεύει στο Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής, (γρ. 547), Φιλοσοφική Σχολή, 5ος όροφος,  Πανεπιστημιούπολη – Τ.Κ. 15784 Ιλίσια, γραφείο 547.

Ειδίκευση «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση»

Δεκτές/-οί στην Ειδίκευση «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση» του Π.Μ.Σ. γίνονται οι:

  • εν ενεργεία εκπαιδευτικοί ΠΕ02 δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης,
  • πτυχιούχοι των Τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας ή ισότιμων και αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι/οποίες έχουν δικαίωμα διορισμού στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση ως ΠΕ02.

Η λειτουργία της ειδίκευσης απαιτεί υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων. Τα μαθήματα της ειδίκευσης θα διεξάγονται:

  • μέσω τηλε-διδασκαλίας, για τους/τις εν ενεργεία εκπαιδευτικούς ΠΕ02 δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, μεταξύ των ωρών 17.00-21.00, και, σε ειδικές περιπτώσεις, τα Σάββατα 9:00-15:00,
  • στον 5ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τους/τις πτυχιούχους των Τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας ή ισότιμων και αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν δικαίωμα διορισμού στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση ως ΠΕ02, μεταξύ των ωρών 9:00-16:00, και, σε ειδικές περιπτώσεις, τα Σάββατα 9:00-15:00.

Η υποβολή αίτησης και η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση daade[at]eds.uoa[dot]gr από την 11/4/2025 έως την 31/8/2025. Οι συνεντεύξεις αναμένεται να διεξαχθούν εντός Σεπτεμβρίου 2025.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της προκήρυξης της Ειδίκευσης «Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση» εδώ.

Ειδίκευση «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (Κοινωνιοπολιτισμική και Παιδαγωγική Ανάλυση της Ετερότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση, την Αγορά Εργασίας και την Κοινωνία)

    Δεκτές/-οί στην Ειδίκευση «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (Κοινωνιοπολιτισμική και Παιδαγωγική Ανάλυση της Ετερότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση, την Αγορά Εργασίας και την Κοινωνία) του Π.Μ.Σ. γίνονται όλες και όλοι οι απόφοιτοι Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Η ειδίκευση απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε αποφοίτους συναφών γνωστικών αντικειμένων, όπως Παιδαγωγικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπιστικές Σπουδές, Ψυχολογία, Κοινωνική Εργασία, Συμβουλευτική και γενικότερα αποφοίτους Σχολών και Τμημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την πολιτισμική πολυμορφία και την κοινωνική ενσωμάτωση. Απευθύνεται, επίσης, σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα –όπως σχολεία, δομές εκπαίδευσης ενηλίκων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κέντρα φιλοξενίας και κοινωνικές υπηρεσίες– και επιδιώκουν να αποκτήσουν θεωρητικά εφόδια και πρακτικά εργαλεία για τη διαχείριση της πολιτισμικής ετερότητας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πράξης και της αγοράς εργασίας.

    Η  φοίτηση προϋποθέτει υποχρεωτική εξ αποστάσεως παρακολούθηση και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας κάθε Παρασκευή από τις 16:00 έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00 (δύναται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα μαθημάτων βάσει των αναγκών του Προγράμματος και των φοιτητριών/-τών).

    Η υποβολή αίτησης και η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση daade[at]eds.uoa[dot]gr από την 1/4/2025 έως την 31/8/2025. Οι συνεντεύξεις αναμένεται να διεξαχθούν εντός Σεπτεμβρίου 2025.

    Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της προκήρυξης της Ειδίκευσης «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» εδώ.